AFT VE OLUŞUM NEDENLERİ



Ağzın, dudağın veya yanağın içinde, dilde, diş etlerinin tabanında çıkabilir. Beyaz veya sarı yapıdadır. Özellikle yemek yerken ve hatta konuşurken acı verebilir

BULAŞICI DEĞİLDİR 

En yaygın olarak glüten, inek sütü veya asidik veya baharatlı bir gıdaya duyarlı olarak oluşabilir. B12, Folat vb B grubu vitaminler, çinko, demir eksiklikleri aftların gelişimine katkıda bulunur. Yanlışlıkla yanağı ısırmak, diş tedavileri, sindirim sistemi sorunları yine aftların gelişimine katkıda bulunur. 


Yapılması gerekenler:


  • Beslenmenizi düzenleyin 
  • Rengarenk meyve ve sebzeleri tüketin 
  • Glüteni ve inek sütünü kullanmayı bırakın 
  • Baharatlı, tuzlu, asidik gıdalardan, hazır gıdalardan, keskin kenarlı gıdalardan uzak durun 
  • Özellikle SLS içeren diş macunlarından, gargaralardan vb ağız içi ürünlerinden kaçının 
  • B vitamini eksikliğinizi ve çinko eksikliğinizi tamamlayın 

Öneriler :

  • 1 çay kaşığı karbonatı 2 yemek kaşığı aleo vera jelini yarım fincan ılık su ile karıştırarak ağız içini düzenli olarak çalkalayabilirsiniz 
  • Acıyı azaltmak için üzerine buz uygulayın. Buzun soğukluğu aft yarasına kan akışını yavaşlatır böylece ağrı ve şişliği azaltır. 
  • Ağız hijyenine dikkat edin. Diş fırçanızı dezenfekte edin, sertse yumuşak fırça tercih edin. 



Yorumlar

Popüler Yayınlar