TÜRKİYE'NİN EKONOMİK COĞRAFYASI (TARIM)
1-TARIM:
İhtiyacımız doğrultusunda gerekli ve yararlı ürün yetiştirmek amacıyla toprak üzerinde yapılan çalışmadır.
Tarım Tipleri:
1-Extansif Tarım:
İlkel-kaba tarım. Doğaya bağımlı insan emeğine dayalı tarımdır. Bu tarım türünün olduğu yerde engebe fazladır.
- Doğu Karadeniz de yaygındır
- Çay ve pirinç bu tarım türüne örnektir
Modern tarım. Geniş ovaların olduğu yerlerde yaygındır. Makine gücü ön plandadır. Modern teknikler vardır.
- Yüksek verim sağlanır
Toprağın boş bırakılmasıdır. En az Karadeniz de, en çok İç Anadolu da görülür.
- Ekonomik kayıp yaşatır
- Sulama var ise nadas azalır
- Nöbetleşe ekim yapılmalıdır
- Temel mesele yağış azlığıdır
Her yıl farklı ürün ekilmesine denir.
- Tahıllar, baklagiller, yumru köklüler buna örnektir
- Nadası azaltır
- Erozyonu azaltır
- Ürün artışı sağlar
Tarımın Ekonomideki Yeri
- Çalışan nüfusun %24'ü tarımdan geçinmektedir
- Dış satımın %4'ü tarım ürünleridir
- Pek çok sanayiye ham madde sağlar
- Tarımsal yeterlilik yüksektir
- Kırsalda temel geçim kaynağıdır
- Tarımsal geçinme ekonomik açıdan yeterli değildir
Tarımı Geliştirme Yöntemleri
1-Sulama:
- Türkiye de sulama yeterli değildir
- İklime bağlılık azalır
- Yıldan yıla dalgalanma azalır
- Verim ve gelir artar
- Ürün çeşidi artar
- GAP-KOP projesi en büyük sulama projemizdir
- Şanlıurfa Suruç Tüneli en büyük sulama tünelimizdir
- Azot eksikliğinden dolayı gübre ihtiyacı fazladır
- En çok Akdeniz de uygulanır
- En az Karadeniz de kullanılır
- %50 verim artar
- Türkiye'nin dış gübre bağımlılığı yüksektir
- Engebeli yörelerde uygulanamaz
- En az yapıldığı bölge Karadenizdir
- Verimi arttırır
- Ekili alanlarda artış sağlar
- Ürün kayıplarında azalış sağlar
- En çok uygulandığı yerler: Çukurova, Ege ovaları, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu
- Dar ve parçalı tarlalar düzgün tek tarla yapılır
- Sulama ve makineleşme artar
- Ekonomik kayıplar azalır
- Üretim artar
- En az Doğu Karadeniz de görülür
- 1940'larda başladı
- En çok dağıtıldığı il Şanlıurfa
- Tarım topraklarında üretim sağlama amacıyla yapılır
- Çiftçilerin başka yörelerde ucuz iş gücü olmasını önleme
Tarımı Destekleyen Kuruluşlar
- Ziraat Bankası
- Toprak Mahsulleri Ofisi
- ÇUKU Birlik
- PANKO Birlik
- FİSKO Birlik
- Ziraat Odaları
- Ziraat Fakülteleri
- Zirai Donanım Tesisleri
Başlıca Tarım Ürünleri:
1-Çay:
- Yıl boyunca yağış ister
- Sıcaklık ister
- %100 Doğu Karadeniz de yetişir
- Zihni Derin getirdi
- Dünya üretiminde 5.yiz
- Asitli yıkanmış topraklarda yetişir
- Yıl boyunca nem ister
- Dünya 1.siyiz
- Karadeniz'in tek doğal ürünüdür
- Karadeniz kıyı kuşağı boyunca yetişir
- Üretimi devlet kontrolündedir
- Ekimine Samsun çevresinde izin verilir
- Üretimi devlet kontrolündedir
- Sıtma hastalığı yayar
- Akarsular ile paralellik gösterir
- Ergene Havzasında en çok üretilir
- En çok Meriç Akarsuyu'nun çevresinde üretilir
- Vertisol toprakları sever
- Trakya da en çok üretilir
- Yağlık bir bitkidir
- 1990'lardan sonra üretimine başlandı
- Tüm kıyılarda yetişebilir
- En çok Yalova da yetişebilir
- Akdeniz ikliminin doğal üründür
- Kış ılıklığı ister
- En çok Ege kıyılarında üretilir
- Yağlık bir bitkidir
- İklim seçmez her yerde yetişir
- Çeşitli sanayi kollarına ham madde sağlar
- İhraç değeri yüksektir
- En çok Ege de yetişir
- Üretimi devlet kontrolündedir
- Dünya da en çok Türkiye üretir
- %95'i ihraç edilir
- En büyük fabrikası Afyon Bolvadin de
- Sulama ile yetişir
- Toprak seçmez
- İç Anadolu hariç her yerde yetişir
- En çok Ege de yetişir
- Destekleme alımından çıkartılmıştır
- Üretiminde Dünya birincisiyiz
- Kış ılıklığı ister
- En çok Ege de Aydın da üretilir
- Yeterliliği en yüksek tarım ürünüdür
12-Gül:
- Üretimde Isparta birincidir
- %90 Akdeniz de üretilir
- Pek çok sanayiye ham madde sağlar
- Akdeniz de mikroklima olarak yetişir
- Kış ılıklığı ister
- Yeterliliği düşüktür
- İthal edilir
- Yağlık bir bitkidir
- Akdeniz de ikinci ürün olarak ekilir
- Çukurova da en çok üretilir
- Kış ılıklığı ister
- Terra-rossa topraklarını sever
- %90 Akdeniz de üretilir
- %1 Rize çevresinde üretilir
- İhraç edilir
- Sulama ile yetişiyor
- En çok Akdeniz de üretilir
- Yağlık bir bitkidir
- En çok Doğu Anadolu (Malatya) da üretilir
- İklim seçmez her yerde yetişir
- İhraç değeri yüksektir
- Nohut: Akdeniz de üretilir (Antalya)
- Yeşil mercimek: İç Anadolu da üretilir (Yozgat)
- İç Anadolu (Konya) da üretilir
- Unlu mamuller de pastacılıkta kullanılır
- İçecek sanayinde kullanılır
- Kış sıcaklığından etkilenmez
- Yaz kuraklığı ister
- İç Anadolu (Konya) da üretilir
- İçecek sanayinde kullanılır
- Hayvan yemi olarak kullanılır
- Soğuğa dayanıklılığı buğdaydan fazladır
- Sulama ile yetişir
- Kıyıda ekonomik getirisinin düşük olmasından dolayı, Güneydoğu Anadolu da sıcaklığın şeker kalitesini düşürmesinden dolayı yetişme oranı düşüktür
- En çok İç Anadolu (Konya) da yetişir
- Çevresinde besi hayvancılığı yapılır
- Her yerde yetişir
- İl birincisi Ispartadır
- Sanayide de kullanılır
- Güneydoğu Anadolu da yetişir
- GAP'tan sonra üretimi azaldı
- Kuraklık ister
- Güneydoğu Anadolu da yetişir
- Dünya ikincisiyiz (birinci Amerika)
- İhraç değeri yüksek
- Güneydoğu Anadolu da yetişir
- GAP'tan sonra üretimi arttı
- Kış ılıklığı ile ilgisi yoktur
- Sulama ve yaz kuraklığı ister
- Iğdır da mikroklima olarak yetişir
- En fazla Urfa da yetişir
Yorumlar
Yorum Gönder