TÜRKİYE'NİN EKONOMİK COĞRAFYASI (HAYVANCILIK)

Hayvancılığı Geliştirme Yolları 


  • Hayvan türleri ıslah edilmeli
  • Ahır ve besi hayvancılığı teşvik edilmeli
  • Kredi ve hibe verilmeli
  • Yem ekimi ve sanayi geliştirilmeli
  • Pazarlama ve alım garantili sistem getirilmeli
  • Veterinerlik gelişmeli
  • Otlak ve meralar korunmalı 
  • Erken ve aşırı otlatma yapılmamalı 
  • Süt danası ve kuzusu kesimi engellenmeli

Hayvan Türleri 

Büyükbaş Hayvancılık:

Ahır-Besi: 
  • Kapalı ortam olmalı 
  • Suni yem kullanılır 
  • Verim yüksektir 
  • İklimden etkilenmez 
  • Büyükşehir çevresinde daha çok yapılır
  • Şeker fabrikaları çevresinde de yapılır 
Otlak-Mera:
  • Açık ortam (yaylalar-çayır) 
  • Verim düşük 
  • İklimden etkilenir 
  • Erzurum-Kars çevresinde ve Doğu Karadeniz de yapılır 
Küçükbaş Hayvancılık: 

Koyun:
  • Karasallık ve bozkır fazla 
  • İklimden etkilenir 
  • Verim düşüktür 
  • İç Anadolu-Güneydoğu Anadolu-Doğu Anadolu da daha çok yetişir 
Kıl Keçisi:
  • Maki ile beslenir 
  • Akdeniz de Teke ve Taşeli platolarında en fazla 
  • Verim düşüktür 
  • İklimden etkilenir 
Tiftik Keçisi:
  • Önemi azaldı 
  • Yün üretir 
  • Ankara çevresi 
  • İklimden etkilenir 
Arıcılık:
  • Engebeli ve yağışlı yerlerde yetişir 
  • Doğu Karadeniz-Hakkari-Menteşe-Yıldız dağları 
  • Arıcılıkta verim yüksektir nedeni ise gezici arıcılık
İpek Böcekçiliği:
  • Dut yaprağı ile beslenir 
  • Doğal iplik üretir
  • Dokuma sanayisine ham madde sağlar 
  • Doğal ipeğe önem azaldı
Kümes Hayvancılığı 
  • 1980'lerden sonra gelişti. (nedeni kentleşme)
  • Büyükşehir çevresinde yapılır
  • Bolu-Balıkesir-Manisa-Konya-Ankara
  • Doğuya doğru pazar azalır 
  • İklimden etkilenmez 
Balıkçılık:
  • Akarsu üzerinde,gölde,barajda,denizlerde görülür
  • En çok Karadeniz de görülür (suların derin,tatlı su karışımının fazla,oksijenin fazla olmasından dolayı)
  • Boğazlar en önemli balık avlama sahalarıdır.Akıntıların karşılaşma alanlarıdır 
  • Kültür balıkçılığı Ege'dedir 
  • Ege de balıkçıl yerleşmesi DALYAN'dır.

Balıkçılığın Gelişmeme Nedenleri

  • Kirlilik fazla 
  • Usulsüz avlanma fazla 
  • Teknolojik yetersizlikler
  • Kıyı balıkçılığı yaygındır
  • Açık deniz balıkçılığı yok
  • Depolama ve soğutma sistemleri yetersiz 
  • Balık sanayi yetersiz 
  • Halkın balık kültürü yok 

Yorumlar

Popüler Yayınlar